Coronavirus in België: “De gehoopte stabilisatie is niet langer relevant”

“De stabilisatie waarop we hadden gehoopt, is niet langer relevant. We zien opnieuw overal een duidelijke stijging van het aantal gevallen ”, aldus de interederale woordvoerders Covid-19, Yves Van Laethem en Steven Van Gucht, tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum.
Het Belgische traject van het virus komt overeen met de curve van de landen om ons heen, Frankrijk en Nederland. Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus bedroeg tussen 25 oktober en 1 oktober 2.103 gevallen per dag, een stijging van 32% ten opzichte van de week ervoor. Op 30 september registreerde Sciensano zelfs een piek van meer dan 3.000 gevallen.
De epidemie trekt weer aan, in alle leeftijdsgroepen, voornamelijk onder 20-29-jarigen, gevolgd door 10-19-jarigen, maar vooral bij 17-19-jarigen. Dan neemt het aantal infecties af met de leeftijd, maar neemt het toe bij mensen ouder dan 70 jaar.

9.4 doden per dag

Het Crisiscentrum betreurt een stijging van het aantal doden dat praktisch is verdubbeld: het ging van 4,7 naar 9,4.
Aan het einde van de persconferentie benadrukten de woordvoerders het belang van een normaal functioneren van ziekenhuizen. Ze moedigden de bevolking aan om de zes gouden regels toe te passen om verzadiging van ziekenhuizen te voorkomen en om het verplegende personeel, dat de afgelopen maanden al grote inspanningen heeft geleverd, te sparen.