Horecasluiting, avondklok, verminderde bubbel … Wat zijn de nieuwe maatregelen die vanaf aanstaande maandag worden toegepast?

Vrijdag maakte de overlegcommissie de nieuwe maatregelen bekend die vanaf maandag worden aangenomen om de gezondheidscrisis het hoofd te bieden. Avondklok, bar sluitingen of zelfs bubbel teruggebracht tot één persoon … Een samenvatting is in orde. De horeca wordt als eerste getroffen door de nieuwe maatregelen. Restaurants en cafés zullen vanaf maandag voor een periode van een maand sluiten.

“Ik kan je vertellen dat de toekomst er niet rooskleurig uitziet voor de sector. Veel vestigingen zijn nog steeds niet hersteld van de vorige sluiting. Met onze sluiting hebben we een impact op de hele economie ”, oordeelt Valérie Migliore, de oprichter van“ Wallonie Horeca ”. “Ik zit al op 50% van mijn gebruikelijke omzet zonder de nieuwe maatregelen … ik kan me niet eens voorstellen wat het nu zal opleveren”, legt de manager van 7 Express aan de Boulevard de la Sauvenière uit.

Gedurende deze tijd is reizen voor werk of in noodgevallen de enige die vanaf deze maandag voor een maand is toegestaan.

In ziekenhuizen stapelt de vertraging zich op en komen er in aantallen Covid-19-patiënten binnen

“We hebben de vertraging die we hadden opgelopen bij de andere patiënten bijna ingehaald. Nu, met de opleving, moet ons personeel opnieuw voor Covid-19-patiënten zorgen. Binnenkort zullen we een nieuwe ruimte moeten openen die gewijd is aan Covid-19. Het is heel triest voor de horeca, maar weet dat het ook triest is voor onze sector ”, tempert dr. Lucien Bodson, coördinator van het noodplan aan het CHU Luik.

Op het CHU worden bijvoorbeeld 96 bedden bezet door Covid-19-patiënten, waaronder 16 op de intensive care. Elke dag worden er ongeveer 5 extra patiënten opgenomen, waarvan 2 op de intensive care.