Coronavirus: hoe manifesteert de nieuwe soort die zich in Europa verspreidt?

De nieuwe stam van het coronavirus verspreidt zich steeds meer over de wereld, na SARS-COV 2, plaats in VOC 20/2012/01, die werd opgemerkt bij patiënten in Duitsland, Jordanië, Zuid-Korea, Portugal, Groot-Brittannië en België.

Hoe manifesteert het nieuwe coronavirus zich eigenlijk?

Coronavirus is een virus dat kan muteren. Tijdens de mutatie vindt er overdracht van genetisch materiaal plaats, waardoor een nieuw virus wordt gevormd dat gevaarlijker, besmettelijker is en nieuwe eigenschappen heeft.

Herman Goossens, microbioloog aan de Universiteit Antwerpen, spreekt met journalisten Claire Carosone en Pascal Noriega om te stellen dat mensen die besmet zijn met deze nieuwe variant niet noodzakelijkerwijs zieker zijn, maar het lijkt veel besmettelijker en dus op de lange termijn zouden we dezelfde impact hebben, want als er meer infecties zijn, zullen er meer ziekenhuisopnames zijn.

Welke controlemethode moet ik gebruiken?

Om te weten of het vaccin effectief is, zal ik moeten wachten op de uitslag van Engeland, concludeerde Herman Goossens. Een groep experts werd gemobiliseerd door minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om de vaccinatiestrategie opnieuw te analyseren en te bekijken of deze al dan niet aangepast zou moeten worden aan deze nieuwe dreiging.