Minstens 37.000 Belgen komen dit weekend terug uit een rode zone: hoe werken de callcenters die de vakantiegangers opvolgen?

Op de luchthaven vulden 187.091 Belgen het contactformulier in en 160.208 kwamen uit rode zones. Tussen 26 december en 2 januari werden ongeveer 35.000 mensen gecontroleerd.

Er wordt een controle opgezet om na te gaan of de Belgen daadwerkelijk binnen 7 dagen worden getest en dat ze de quarantaine respecteren.

Telefoontjes komen steeds vaker voor omdat het noodzakelijk is om de nieuwkomers onmiddellijk te informeren. Na 7 dagen quarantaine wordt een verificatie van de reizigerscodes en een test uitgevoerd. De test wordt uitgevoerd op 2 niveaus: eerst via telefoongesprekken (een oproep vanuit een callcenter) en ten slotte door de afdaling op het terrein van de veldagenten (om te controleren of de quarantaine is toegepast).

In geval van weigering om mee te werken, wordt de informatie rechtstreeks naar de gezondheidsinspecteur-arts gestuurd. Als de persoon aanhoudt, geeft de arts zijn contactgegevens door aan de politie.